måndag 28 augusti 2017

Tuppslakt steg för steg

Hösten börjar komma och vårens galna race i kläckaren påminner mig om att det börjar bli dags att nacka några tupar. Helst av allt skulle jag vilja slippa, jag tycker att det är svårt och jobbigt. Även fast jag på flit aldrig döper några tuppar, jag undviker aktivt att kela med dom och försöker att se dom som mat från början...

Jag vet att många tar en tupp då och då, när det är dags att laga gryta. Jag önskar att jag kunde göra det, men jag blir väl nedstämd och dessutom tycker jag att det är ganska geggigt så jag vill inte slabba för ofta... Jag föredrar att ta alla tuppar i ett bräde, jag har en stor tuppslaktningsdag, kanske två om det blir övermäktigt...



1. Peppa lite inför det, jag brukar tänka "om jag inte kan äta en lycklig hemmatupp, du ska jag tamej tusan inte köpa olyckligt konsumkött, vegetarian eller tuppätare" Den tanken brukar få mig att vakna till lite och göra det.

2. Förbered stationerna, allt är mycket enklare då. 

  • Håv för att fånga dom, snabbt så dom slipper bli uppjagade. 
  • Handskar
  • Huggkubbe med yxa så det bara är att gå dit och hugga. 
  • Hink
  • Bra arbetsbänk med vassa knivar och avfallspåse
3. Jag fångar en tupp, oftast med håv, går ut till huggkubben som jag brukar gömma för dom andra, jag vill slippa se hönsflockens undrande blickar :/
4. Snurrar tuppen ett varv i luften och landar bakhuvudet på huggkubben (eller rätt in i en hård vägg om man är rädd att missa huggkubben), snabbt upp med yxan och hugg till) Här brukar jag tycka att det är enklast om man lyckas hugga av huvudet helt. Sen stoppar jag ner tuppen i hinken och låter den rinna av. Här har jag ofta en extrahink så medan tuppen rinner av hämtar jag nästa... Sen jobbar jag mig igenom de tuppar som ska bli mat. 
5. När alla är halshuggna brukar jag kunna andas ut lite, jag vill att dom ska få ett värdigt smärtfritt slut...
6. Flå och ta ur. Även här kör jag lite löpande band för att vara effektiv, jag vill jobba mig igenom dem så snart som möjligt så jag burkar rationalisera när flår och tar ur. 
7. In med dom i kyl/frys...
8. Laga något du vet att du tycker om de första gångerna! Det här är nog mitt viktigaste tips, se till att du gillar köttet. Det ska vara lagat på ett sätt du uppskattar, jag är uppvuxen med kokhöna och currysås, något jag verkligen älskar så de första gångerna valde jag det säkra kortet och lagade något jag var säker på att jag ville äta :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar