onsdag 28 mars 2018

Skynda på våren!

Hur gör man egentligen för att få fart på våren i odlingen?

Täck dina odlingsytor med fiberduk eller fönster. Då får marken möjlighet att tina upp lite snabbare under duken och du kommer att kunna så snabbare. Jag försöker att kasta på lite fiberduk så snart som jag kan urskilja vart landen ligger under snön, det brukar bli lite varmare där under och på sikt kan det skilja ganska många dagar när jag tittar på hur jorden har rett sig under fiberduken och i land utan duk.

Gör en kallbänk. Gör en lite upphöjd odlingsram som sluttar åt söder lägg ett lock på, ett fönster eller en ram med byggplast på brukar fungera bra. Kallbänken tar vara på solens varma strålar under dagen och ger små fröer och plantor bra förutsättningar, dock måste det vara sorter som tål kyla ty nätterna blir kalla i en kallbänk, väntar du riktigt kallt kan det vara klokt att lägga täcke/matta/halm över för att skydda plantorna.

Har du ett växthus/tunnel? Använd det som kallbänk, ut med plantor som du dragit upp och dra upp plantor som du kan flytta ut senare under våren.

Gör en varmbänk. Det är lite mera jobb men då har du en varm yta där du snart kan odla riktigt värmekrävande grödor... Eller så latar du dig och gör som jag - testa att gräva ner en värmekabel :)

Vinterså så nu, medan vintern fortfarande är kvar och hoppas på att fröna har vett att gro så snart det är möjligt... Det kan vara lite vanskligt om det blir väldigt blött för då kan det ruttna lättare än vanligt, men har man lite tur (eller skicklighet vid val av grödor?! Någon som vet?! ) så kan det gå bra :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar