onsdag 20 september 2017

Tomatplantor möglar lätt när höstfukten kommer...

Ibland börjar tomatplantorna att mögla. Det kan bero på olika anledningar men ofta är det ett par olika faktorer som samverkar...


Några exempel på anledningar till att mögel uppkommer är:
  • Ventilationen brister. Det sker ofta på hösten när man stänger till växthuset för att bevara värmen, då bevaras även fukten och mögelsporernas tillväxt förenklas. 
  • Klimatet ändras och luftfuktigheten ökar, mögelsporernas tillväxt förenklas.
  • Tomatsorten som odlas är mottaglig för möggelangrepp, det kan vara genetiskt och det kan även bero på att plantan är försvagad på något sätt.


Vad gör man då om man har en planta som angrips av mögel?
Jag brukar faktiskt plocka av samtliga tomater. Dom får du ta in och låta eftermogna. Se inlägg om hur man eftermognar tomater inne.

När du plockat av tomaterna måste du hantera plantan. Bäst är att så försiktigt som möjligt skära av stammen så långt ner som möjligt,  bära bort plantan och bränn den.

Vissa år har jag till en början nypt bort de partier som angripits av något mögelangrepp, det är ganska högt spelat för mögel kan växa fort och du vill se till så sporerna inte "flyger runt", men om man vågar hantera de skadade delarna med risk för mer mögelangrepp är det ett sätt att kunna fortsätta odla sina tomater på plantan trots mögel. Det här sättet kan vara att föredra tidigt på säsongen och bör då kompletteras med ökad ventilation för att minska mögelrisken.

Oavsett om du skördar alla tomater i ett bräde när du upptäckt mögelangrepp eller om du bara knipsar blad är det viktigt att hålla koll på plantorna. Titta gärna ordentligt, dagligen för att kunna upptäcka eventuella mögelangrepp i tid. Om det hinner sprida sig för långt får du mögel på tomaterna och då kan mögla även när du låter dom eftermogna, så va selektiv när du tar in tomater, undvik de som har mögelangrepp...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar