lördag 23 november 2019

Årets sista tomater

Det här med att spara tomaterna och äta dom under hösten är ju alldeles underbart... Från juli till nu, i november har vi ätit tomater dagligen men nu tror jag faktiskt att det får bli en burk kokta tomater och sen är det dags att gå över på kål och purjolök i väntan på våren...

Jag klipper in tomater eftersom under hösten och sparar i korgar, lådor och skålar, sen letar jag upp de röda och gör sallad/lagar mat på dom dagligen... magiskt sätt att få njuta av livet på..

torsdag 24 oktober 2019

Årets sista morotsskörd...


Dagarna går fort och jag hade som plan att ta upp morötterna för länge sen...men den som spar hon har :/
Nu är jag iaf glad att jag äntligen kom till skott...jag hade nog kunnat låta dom stå lite längre om det inte varit så rackarns blött, dels är jag rädd för att dom ska ruttna och dels är jag rädd för att alla sniglar ska äta upp dom, för ja, det är mycket sniglar nu i höst, här har jag invasion av åkersniglar...tror att det är helt perfekt förhållande för dom rackarna hos mig... Måste ta tag i problemet under vårvintern, gjorde det förra våren och fick bukt på dem men tappar taget framåt sensommaren och får börja om sen igen... 

torsdag 4 juli 2019

Gödsla, gödsla, gödsla...



Idag tömmer jag hönshuset och lägger allt gammalt golvströ i landet... Jag har fastnat för halmpellets på golvet i hönshuset. Det dammar inte så värst, binder lite fukt och det blir ett himla bra tillskott för mina land när jag gödslar ut det...

måndag 17 juni 2019

Min odlingsstrategi – maximera skörden


Jag odlar så mycket det går, på relativt liten yta. Jag har en tunnel på 8x3 meter där jag för tillfället har ett så kallat skiftbyte. Det innebär att kålen, spenaten, rädisorna, löken, ja allt som jag satte tidigt i våras håller på att fasas ut samtidigt som tomater, gurka och chili får breda ut sig.

Att få till dessa skiftbyten är inte helt trivialt, broccolin växer för fullt och kommer att ge rikligt under de kommande veckorna också, samtidigt som tomaterna behöver mer plats.

För att utnyttja platsen försöker jag hitta luckor bland kålplantorna där ljus slinker ner, där gräver jag stora hål och fyll mer med gödsel och sedan en tomat eller gurkplanta. I många fall skördar jag även ett gäng blad på kålen för att få in mera ljus till tomatplantan. För mig brukar det gå bra att odla på det sättet men jag måste alltid vara ganska noggrann med att vattna och göda, för det är många rötter som slåss om godsakerna. Skördeklar kål tar jag in, ofta som små kålhuvuden, allt för att få in nya saker i växthuset.

Stora delar av kålplantorna i växthuset odlar jag bara under våren för att få foderblad till mina wookrätter, så vissa plantor får aldrig bli någon kål, och andra flyttar jag ut på friland när växthuset börjar bli fullt…
Favoriterna:
Broccolin är jag så nöjd med så den har jag bestämt mig för att den får stå kvar. Samma sak med brysselkålen, även den får några givna platser i växthuset då brysselkålen räddade oss under flera veckor förra hösten. 

Brysselkålen blir även en fantastisk växt under våren om man skördar alla brysslingar och låter den stå kvar under våren.

Just nu är växthuset en brutal djungel och som en god vän precis sa, "nu blir det väl bara värre tills i spetember, va?" 

lördag 15 juni 2019

Binda upp tomater - billigt och snabbt


 Här ser man hur jag lindar tråden runt stammen.

Att binda upp sina tomater är tidskrävande, kan bli dyrt (om man använder massa fancy grejer) men det är tyvärr nödvändigt… Jag som proppar in nästan 100 tomatplantor i mina odlingar har inte velat investera i olika rejäla uppbindningsanordningar (ja jag är lite småsnål, men tomaterna får faktiskt inte bli hur dyra som helst).
Jag har istället tagit vanlig något tjockare bomullstråd (som jag hittade i ladugården) den är 3 mm i diameter. Den har hållit i två säsonger och ser faktiskt riktigt fin ut fortfarande. Jag binder tråden i takkonstruktionen sen sätter jag fast den i plantan. Då tunnelns ”pinne i takkontruktionen” inte sitter centrerad över där mina plantor står så sätter jag fast små tampar ca 20 cm (40 cm lång tråd för jag viker den dubbel och knyter) jag fäster den i en av pinnarna i väggen och gör samma sak på andra sidan, därefter knyter jag ett snöre mellan de två, sen trär jag alla knytband som går till tomaterna i bakre raden innanför den lilla avspärrningen, på så sätt kan jag enkelt binda upp tomaterna i två rader, så att några hamnar innanför och andra utanför, det gör att jag får mer plats för själva tomaterna senare under säsongen när allt växer så det knakar.




Här ser man hur jag enkelt fäster trådarna i taget. 

torsdag 13 juni 2019

Att bygga Grohus odlingstunnel - instruktion och tips


Jag fick det stora hedersuppdraget att resa en Grohus växthus tunnel då ägarinnan var höggravid och behövde ett handtag.

Förberedelser för att förenkla arbetet:
1. Köp någon extra skruvmejsel (kryssmejsel) samt fast nyckel, för det är vansinnigt många skruvar som ska dras.
2. Placera bruksanvisningen i plastfickor/eller laminera dom, du kommer att titta på den vansinnigt många gånger.
3. Ha olika burkar med lock så att du kan förvara de olika skruvarna och muttrarna i olika lådor.

Vilka var vi?
I snitt var vi 2 personer som jobbade, på kvällarna var vi 3-4 personer (om vi va 4 var ju en höggravid så hon var inte supersnabb ;) )
2 av oss är mycket byggvana, som även jobbar med konstruktion och ritningar.
Alla fyra ingenjörer så vi är vana vid problemlösning.


Hur gjorde vi? 
1. Sortera profiler 
Vi började med att packa upp tunnelns olika profiler och försöka sortera upp dom (här var det mycket förvirrande då vi saknade en profil men till en början förstod vi inte det, lyckligtvis är jag ganska forserad i mitt tankesätt och föreslog att vi skulle strunta i den tankenöten och hoppas att det löste sig längs vägen, hade jag inte föreslagit det hade vi kanske stått kvar där än)












2. Skruva ihop stommen
Mycket tidskrävande då det är många muttrar. Vi hjälptes åt på alla delar som blev enklare när man var två (en höll och den andra skruvade) men vi satte bara i en skruv av två, sen gick vi tillbaka var och en för sig och skruvade så skruvmejslarna brann...
Att förstå ritningen, sortera profiler och montera stommen tog 20 mantimmar.







3. Kryssmät stommen
Mät båda diagonalerna försäkra dig om att måttet på båda är det samma, då är tunneln rektanglar.

4. Gräv ner ankarna

En av de värsta delarna enligt mig, massor av hål som skulle grävas... Vi märkte ut de fyra hörnen noga för att behålla vår kryssmätning. Sen markerade vi varje ankare hjälpligt  och grävde... Jättejobbigt!!!

5. Lyfta ner tunneln i de grävda hålen
Här tog vi tag i var sitt hörn och sköt ner tunneln i hålen.

6. Mät med vattenpass för att försäkra dig om att det blev rakt 

7. Kryssmät igen 
Mät diagonalerna igen och justera vid behov.

8. Dra åt alla muttrar 
Fuska inte med det här, alla muttrar måste dras åt, annars kan de gå av...

9. Såga ur sidorna för plasten. 
Vi sågade ur kortsidorna ur stora plastsjok. Den största anledningen till det var att vi inte hade någon fast grund, då var vi rädda för att en plast som var utskuren i förhand inte skulle passa. Vi höll upp plasten för kortsidan och sen ritade vi av kortsidan med en vattenfast penna. När den skulle sågas ur gjorde vi diverse olika försök med verktyg och för oss passade sticksåg bäst.

10. Montera kortsidorna 
Här var det bra att  va två, en som höll och en som förborrade och sen skruvade (skruva inte direkt i plasten, förborra först)

11. Montering av dörrar och lucka ovanför dörren 
Det var lite knepigt (eller så var vi trötta och det var sent) men va lite extra observant på hur du lägger de olika profilerna, de måste hamna på "rätt håll"












12.  Montera långsidorna 
Vi lyfte på sjoken, borrade hål och skruvade dit dom, det låter enklare än vad det var :)

12. Takluckan 
Kunde vi tyvärr inte montera under helgen vi var där då skruvarna till den försändelsen helt saknades. Vid senare montering användes skruvar från biltema.


Utvärdering
Det är en något svårtolkad bruksanvisning som kräver att man tittar väldigt noga på de olika profilerna.


Grohus hade skickat en profil för lite och det saknades massor av skruvar. Då hon hörde av sig och frågade om profilen och skruvarna svarade dom något avigt att dom vägt paketet och det var rätt vikt alltså inte något fel :/ Klart dåligt bemötande. Själv har jag köpt mycket från östländer, (Averto) men min vän handlade från Grohus för att få service, vilket alltså inte ingick. Det kan alltså vara klokt att köpa in extra skruvar/muttrar för de som man får med från Grohus räckte inte för oss iaf.

Sen måste man tydligen vara beredd på att få skapa sina egna profiler då de kan saknas och hon fick inte någon komplettering för profilen. Var beredd på att vara lite ingenjörsmässig problemlösare för att få ihop det...

onsdag 29 maj 2019

Broccoli, broccoli, broccoli!




Jag hade börjat tro att jag inte kunde odla broccoli, eller att broccoli inte kunde växa hos mig... men skam den som ger sig. I februari satte jag ett gäng plantor som jag planterade om och i mars kom dom ut i växthuset. Dom klarade snöfall och flera dagars minusgrader med glas och i slutet av maj skördade jag broccoli för första gången i mitt liv, jag känner mig som om jag upptäckt hjulet :) 

torsdag 9 maj 2019

Plantera om, plantera om, plantera om...

Under våren slåss jag med ständigt växande plantor, det är tur att jag har barn så att jag ständigt drillas i hur det är när någon säger "skorna är för små, jag behöver nya" Precis det säger mina plantor, konstant...

Jag hinner knappt plantera om dom förrän jag ser att det ä dags igen. Här har jag ett problem som odlare, jag ser när plantan växer till sig och när den sen börjar avta lite i storlek blir jag spontant glad över det, för att jag känner mig periodvis lite övervuxen av allt jag odlar... Egentligen borde varningsklockorna ring högt och jag borde kasta mig över nya odlingstråg, men tyvärr (eller så är jag bara lyckligt lottad?!?) så är livet så mycket mer än tomatplantor just nu, så jag förtränger det i några veckor och planterar alltid om lite väl sent... När mina barn blivit större ska jag minsann kötta i under våren och plantera om i samma takt som andra byter kalsonger ;)


torsdag 2 maj 2019

Värme i växthuset


Som vanligt håller det på att växa vilse här hemma. Jag tampas med plantor i fönster, hängandes i taket, undanstoppade i garderober, så nu fick det vara nog. Jag bar ut en gammal byggfläkt, såndär
minivariant som kostar några hundra på jula. Den kopplade jag till en termostat. Till en början satte jag termostaten på 6 grader, men sen blev jag lite nervig och ställde upp den på 9 grader... Min respektive betalar elräkningen, det ska bli intressant om jag får nån kommentar på det här upptåget...

Nu har jag iaf möjlighet att flytta ut mina plantor och låta dom götta sig i solens ljus, håller tummarna för att vädret inte blir allt för påfrestande...

Det jag satte ut var ganska mycket tomat, lite bönor och någon enstaka gurka. 

fredag 26 april 2019

Vårstäda hönshuset

Nu börjar det bli dags för en rejäl omgång av hönshuset och jag fick lite frågor på vad jag gör.

Jag har fördelen att jag kan flytta ut mina damer på sommarbete, annars hade jag fått stänga ut dom över dagen och va lite effektivare, nu städar jag lite nu och då under en hel vecka...

Först och främst mockar jag ur rejält, allt strö tömms ut och används som magiskt täckmaterial i hönshuset. Därefter sköljer jag av för att få bort dammet, sen använder jag lite gamla lakan och torkar rent. Förhoppningsvis har jag några gamla fäegslurkar till övers, så målar jag på dom på väggarna. Förut var jag noga med att måla vitt men numera tycker jag att färgen är marginellt viktig, just nu är det grått och grönt, inte så jättefint men det va gratis :)

Sen ser jag självklart till att tvätta och diska ur alla mat och vattenkärl och byta sittpinnar.
När allt det är klart oudrar jag kiselgur och låter det stå några dagar... Innan damerna får flytta tillbaka.

Vad är ditt bästa vårstädningstips? 

tisdag 2 april 2019

Löken jag glömde...ofrivillig höstsådd

I vintras glömde jag lite lök i landen, (lite osäker på hur det gick till, jag som är så noggran ;))
Helt utan min vetskap öcervintrade den och nu har jag massor av härlig lökblast, bara själva blasten gör denna "höstsådda/höstglömda" lök att jag verkligen måste göra om det igen. Jag älskar när man får lära sig något roligt av sina misstag, det är ju så ofta något som inte är så kul...


lördag 2 mars 2019

Fröså tidigt på litet utrymme

Jag brukar vara benådad med stora utrymmen att så på, men i år sker det en omfattande renovering samtidigt som denna intensiva såperiod. Det gör att jag verkligen måste prioritera. Jag måste fundera på vad det är jag vill odla och vad jag verkligen måste fröså inne.

Chili
Aubergine
Tomater
Purjolök

De tre första för att de verkligen tar lång tid och jag älskar dom... Purjolöken får hänga med för att den är så otroligt rikgiande, jag kan så några hundra frön på samma utrymme som några tomatplantor tar, de ger alltså stor utväxling...

Utöver de fyra jag nämnt ovan sår jag även lite kål och andra härdiga vänner men dom kommer att åka ut så snart tomater och chilin tar över utrymmet. 

fredag 22 februari 2019

Introducera nya höns till flocken



Jag kunde inte stå emot frestelsen och tog in några nya höns till flocken i förra veckan.

Hur gör man då när man introducerar nya hönor?
Först och främst är det viktigt att titta igenom hönorna ordentligt så att dom inte har med sig någon ohyra. Jag känner mig lite tryggare såhär i smällkalla vintern och jag hade dessutom turen att köpa från en tjej som hade väldigt fint och hönsen såg mycket välmående ut, så jag hade en bra grundkänsla. Än dock tittade jag igenom fötter och fjäderdräkt.

För själva introduceringen valde att vänta till kvällen, strax innan jag visste att ljuset skulle dimmas ner. Jag hade med mig rejält med godsaker och strösslade ut det över golvet så att alla skulle hållas sig sysselsatta. Sen bar jag in lådorna med nykomlingarna och ställde dom på ena sidan. Några av dom hade mera bråttom än andra men efter 10 minuter så hade alla tagit sig ut ur sina lådor och pickade på golvet. Det var tydligt att mina gamla hönor va lite förvånade, en av dom tillrättavisade en av de nya hönorna som kom för nära. Tio minuter senare började det skymma och hönsen letade sig upp på pinnarna, en av de nya hönorna hittade inte upp så henne fick jag lyfta upp men resterande satte sig på pinnen och såg nöjda ut.

Det tog ett par dagar innan den nya flocken har blivit en helhet. Några av de nya vandrar fortfarande hellre iväg ensamma i rastgården än håller sig till den större klungan, viktigast av allt, ingen verkar vara utstött eller hackad på, så jag känner att det va en mycket lyckad introduktion av nya hönor :)

torsdag 21 februari 2019

När ska man så tomater..?

Den här frågan frågar jag mig varje år och måste då gå tillbaka i min kalender och fundera på när jag gjort det tidigare och vilket utfallet blev.

De senaste 5 åren har  jag sått den stora delmängden 8-10 veckor före sista frostnatten. Det är lättare att vänta någon vecka extra än att så allt lite väl tidigt och sen behöva balansera mängder av plantor inomhus i slutet av april. Jag brukar lägga på en extra vecka på sista frostnatten då jag sällan våga sätta ut mina tomater för tidigt, jag väntar hellre lite längre för att vara på den säkra sidan med skörden...

För att ta reda på när sista frostnatten hos dig vanligtvis är kan du antigen försöka vara synsk, eller titta statistiskt på hur det sett ut de senaste åren här.


Sen sår jag alltid några tidiga rackare redan i januari och beroende på hur sysselsatt jag är med andra saker så sår jag lite pö om pö. Jag brukar försöka dela upp de flesta sådderna i fler olika omgångar, händer det något med ett pluggbrätte så finns det flera andra som är i olika stadier kvar...


Slutsatsen är alltså att det börjar bli dags att stoppa sina små tomatfröer i jorden strax...

torsdag 14 februari 2019

Vintersysslor i trädgården



Såhär års går jag runt och petar, och bara längtar efter att få sätta igång i trädgården... Det finns sällan särskilt mycket man kan göra...
Men efter höstens och vinterns stormar har det blåst ner väldigt mycket ris här (och vi hade en smula ris redan innan), då är en perfekt vinteruppgift att köra flismaskinen, jag har en liten behändig maskin som snabbt hackar ner smågrenar (in klarar dimensionen ca 2,5 cm), så har jag större kvistar sågar jag ofta ner de i 30 cm långa stavar och använder underst i bäddarna, lite likt hugelkultur.

Fliset sparar jag i stora högar, försök att täcka över det med lite kvistar, så att vårstormen inte tar det, sen är det perfekt att använda dels som täckning i landet, till gångar om det blir geggigt och inte minst när man bygger nya bäddar, jag älskar att börja en ny bädd med lite grenar, flis, kompost och några lass hästgödsel...

Nu när snön börjat smälta undan tittar kvistarna upp och jag dammsuger trädgården efter material som kan bli jord i sommar... (Eller snarare jag samlar lite på ytan, då jag har en stor och yvig trädgård som egentligen skull behöva en heltidsanställd trädgårdsmästare)

onsdag 13 februari 2019

Utvärdering av den hemmabyggda vattenautomaten med nipplar

Efter ett par år med min hemmabyggda vattenautomat är det dags för utvärdering. Beskrivning av vattenautomaten hittar du här.

Vinter - har den frusit? 
Den har aldrig frusit och jag har ingen värme i växthuset. Dock är det ganska välisolerat... Om det skulle bli kallare än -10 ett par dagar i sträck så skulle jag behöva kolla funktionen och kanske lägga i en värmekabel, men vi får sällan så kallt under längre perioder. 

Sommar - blir det alger/äckligt vatten?
I somras när det var tropiskt varmt i veckor så fick jag möjlighet att stresstesta vattnet och jag fick ingen algbildning och vattnet luktade konstant fräscht. 


Skötsel
- Då och då tömmer jag ut vattnet och tvättar ur dunken med något desinficerande, lite olika vad jag har hemma, ett par gånger har jag nöjt mig med att såpatvätta insidan med tvätta nipplarna med desinficerande medel.  

- Utsidan blir ju dammig, så den får jag torka av/tvätta då och då... 

Så förutom att fylla på vatten så tvättar jag den då och då. Jag behöver aldrig göra något åt spill på golvet. 

torsdag 17 januari 2019

Värper vilse!

Nu har ljuset precis vänt och jag som knappt hade ett ägg under november månad får nu 15 ägg om dagen, helt galet! Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska göra med alla ägg!

Jag skulle behöva skaffa mig en försäljningskrets. Egentligen skulle man ha ett gäng som prenumererade på ägg, tänk vad smidigt med ett gäng personer som bara står redo att ta emot ägg när dom värper...


måndag 7 januari 2019

Årets vårsådd består av ryssar...



Det känns som om jag är lite sent ute i år, jag tror inte att jag kommer att ha några tidiga vårtomater...men så har jag varit ute och åkt under julen så alternativet att så tidigare fanns inte riktigt... Nu är det iaf gjort och de första små bladen har precis tittat upp över kanten i pluggbrättet... Jag sådde lite chili, några tomater, paprika, aubergine, purjo, nån enstaka gurka (bara på skoj), ett gäng kronärtskockor och såklart, sparris!

Det har blivit någon slags tradition det där med sparris, varje år måste jag fröså och sen lite smått missköta mina sparrisplantor, för att sedan sätta ut dom, tillsammans med mina andra hundratals sparrisplantor... jag undrar när min mentala gräns för att så sparris kan va nådd...tydligen inte än :)

Återigen blev det mestadels ryska fröer, jag har fått för mig att det funderar så himla bra hos mig, känns som om dom är förädlade till egenskaper som verkligen passar Roslagen...(eller så har jag bara haft ovanligt mycket tur med just de ryska sorterna...