fredag 27 april 2018

Bokashi som surdeg – del tre

Nu har mitt experiment med Bokashi som surdeg fått fortgå i nästan nio månader så det är god tid för en ordentlig utvärdering.
Jag har gjort bokashi genom att tappa ur lakvattnet från den tidigare hinken och hälla den över nästa hink, på samma sätt som man använder bokashiströ, men istället för att köpa strö har jag använt lakvattnet, om och om igen. När jag fyllt en hink, ställer jag undan den och tappar den på lakvatten, lakvattnet häller jag i nästa hink som jag fyller med köksavfall i köket. Jag har alltså inte använt bokashiströ i hinkarna på 18 hinkar, 9 månader.
Vi fyller en hink på ca 2 veckor så jag har alltså hunnit med ungefär 18 hinkar på de nio månaderna som jag testat.
När jag gjort jordfabrik av jorden blir den jord på samma korta tid som Bokashi som jag använt strö till.

Jag har hunnit plantera om plantor i jorden från ”surdegsbokashin” och jämföra med plantor som är omplanterade i vanlig Bokashijord. Dom blir precis lika fina, alltså verkar det inte vara någon skillnad på näringshalten i jorden…
Jag har vattnat med lakvatten från strö och lakvatten från lakvatten och det blir ingen skillnad i blomsättning på mina växter.

Dock får jag ändå göra avsteg från experimentet nu, för nu luktar det lite för mycket. Det är den enda skillnaden jag märkt, när jag kör surdegsvarianten och lånar in bakteriekulturen från föregående hink blir lukten inte lika försumbar som med strö och efter 18 hinkar har det blivit värre än vad det var precis i början… Därför har jag nu bestämt mig för att avsluta experimentet och börja använda strö igen. Dock tänkte jag testa att använda lite strö och mycket lakvatten och på så sätt kanske hitta någon sorts terrorbalans mot lukten J
Och står man ut med att det luktar lite så kan man hålla igång en ”gratis” Bokashi på bara lakvatten.

Läs om de två första delarna av experimenten här:
Bokashi som surdeg - del 1
Bokashi som surdeg - del 2


torsdag 26 april 2018

Balansen mellan täckodling och sniglar

Täckodling är helt magiskt, fördelarna är många:  
  • Vi slipper mycket ogräs och sparar därför dyrbar tid på att rensa ogräset. 
  • Vi kan vattna mindre då jorden som är täckt inte släpper ifrån sig lika mycket vatten som bar jord gör.
  • När vi täcker jorden med organiskt nedbrytbart material kan vi passa på att göda jorden, tex gräsklipp är så näringsrikt att du knappt behöver göda med något annat under hela säsongen. 

Dock har jag problem med att täckodla för när jag täcker flyttar sniglarna in hos mig. Det är väldigt tydligt att ju mer jag täcker, desto mer sniglar får jag in.
I årets odling ska jag fokusera på att få bukt på mitt snigelproblemet så jag kommer att börja med att vattna mer frekvent med nematoder. Jag har redan lagt snigelfällor och ferramol för att hålla efter dom från start.... Dock vet jag att det där med frekventa nattliga räder med pannlampa för att jaga sniglar inte riktigt är mitt största intresse i livet... där drar jag nog gränsen... 

För att minimera snigelarna gör jag följande i min odling
  • Täcker med material som är lätt att lyfta på och leta under.
  • Byter täckmantel när sniglarna har gömt sig under det i för stor mängd, då rafsar jag ihop allt och lägger i nytt. (det gamla hamnar hos hönsen innan det går till komposten.
  • Tar död på alla sniglar jag ser.
  • Nu blir det även kamp med Ferramol och nematoder

Hur hittar du balansen mellan täckodling och sniglar? Vad gör du för att täcka utan att bli överöst av sniglar?


tisdag 24 april 2018

Nu planterar jag ut Lidl-träden och Lidl-buskarna

När planterar man ut dom billiga lidl-träden..?
Efter att ha läst på, pratat runt med kunniga gamla rävar och funderat lite själv kom jag fram till att jag skulle försöka att pricka in utplanteringen:

·         Innan mina träd/buskar satt för mycket löv, jag vill ha så lite löv som möjligt eftersom det kommer att kräva avhärdning
·         Gärna efter den sista nattfrosten men eftersom det kan vara så sent som i Juni här ändrade jag mig till – minimal risk för nattfrost
·         När klimatet ute verkar ha kommit in i en något stabil trend, det är stor påfrestning för träd att planteras om, därför är det viktigt att minimera påfrestningarna och temperatursvängningarna.
·         Så snart som möjligt, jag ser en stor risk med att vänta för länge, inga träd/buskar mår bra av att stå och stampa i de elakt små krukorna jag valde…

Jag har följt väderrapporterna, nästan slaviskt och funderat fram och tillbaka, nu fick jag en lång period där det ska vara relativt svalt på dagarna och (antagligen inte minusgrader på nätterna) vi har legat mellan 3 grader och 11 grader, vilket jag tycker är ett ganska liten skillnad på temperatur på natten och på dagen…

Hur gjorde jag då? Först grävde jag stora hål, så stora jag bara orkade, ca 60 x 60 cm. I fruktträdgården är det väldigt svårgrävt med lerig jord och mycket sten, men det visar bara på hur otroligt viktigt det är att gräva där… Jag borde ha grävt mer men ni vet , man borde alltid gräva djupare, springa fortare, bära mer…

När hålet var grävt hämtade jag mina små pinnar och rejält med fin jord. Jag har finjord som är sållad och mald från en åker i närheten, den blandar jag upp med hästgödsel och hackad halm blandat med hönsgödsel från hönshuset.

Jag försöker vara noga med att lägga gödseln lite längre ifrån rötterna så att dom inte ska brännas. Jag fyllde upp hålet ordentligt med jord och såg till att trädet stod rakt. Därefter hämtade jag lite hönsnät och satte runt de minsta stackarna för att kunna skydda dom mot rådjuren.

Mina amerikanska blåbär och mitt aprikosträd hade satt väldigt mycket blad. Dom började jag med att avhärda i skuggan under något dygn, när de väl var planterade hämtade jag en gammal spetsgardin som jag trädde över dom som skydd mot solens tuffa strålar.

De första året är det viktigt att vattna extra mycket. Nu på vårkanten har jag inte hunnit ta fram vattenslanen så vattningen blir ett träningspass. För att få en rejäl mängd brukar jag försöka vattna 2 kannor om dagen i en vecka, 1 kanna om dagen i ytterligare en vecka, därefter vattnar jag var annan dag i en vecka sen låter jag det avta mer och mer, efter någon månad stödvattnar jag bara lite då och då när jag tycker att det är väldigt torrt.

söndag 22 april 2018

Den ryska spenaten levererar mängder av feta blad nu

Övervintrade plantor känns ju helt magiskt.

Min vinter har bjudit på upp mot -20 i perioder och jag va osäker på hur mina växter som stod ganska oskyddade utan snötäcke över sig i tunnelväxthuset faktiskt skulle överleva...

I höstas sådde jag många olika spenater och ett par av dom kommer från min rysk odlingskompis. Plantorna från de ryska fröerna är nästan dubbelt så stora som de svenska sorterna Medania och Matador. Jag har behandlat dom precis lika dant men de ryska har varit mycket snabbare igång nu när kylan släppt samt att dom växer väldigt fort, fast jag skördar ofta...

Hurra för stora köttiga blad som växer med ilfart...

torsdag 19 april 2018

Få jorden att reda sig på nån dag!

Den värsta vätan i jorden gör att jorden blir väldigt geggig och svår att bearbeta, man säger att jorden rett sig när den är redo att sås i. 

Tecken på att jorden inte "rett sig"
  • Den är tung att gräva, 
  • Kladdar ihop och fastnar som stora lerkokor när du gräver i den, 
  • Stövlarna blir geggiga
  • Verktygen är svåra att få rena


Hur gör man då för att få lite styr på jorden så att du kan så så snart som möjligt?!  
Det gäller att få den lite varm så att den torkar upp, så fort den torkar upp blir den lättare att bearbeta. Du får även hjälp av maskar och småkryp som letar sig upp i den ytliga jorden och luckrar den åt dig... 

Det första jag gör med mina land är att skotta av eventuell kvarvarande snö, nu är jag less på snö och vill börja odla istället... När snön är borta gäller det att få upp värmen i jorden så att den torkar ur. (för att det ska va möjligt måste tjälen ha gått ur jorden)
När jag ska få jorden att reda sig så täcker jag den, ju varmare den blir desto bättre brukar det vara för mig, jag använder fiberduk och tycker att det fungerar riktigt bra, det räcker med ett par dagar under fiberduk och sen kan jag så i landet... 

tisdag 17 april 2018

Bygga en egen äggkläckningsmaskin


Helt ofrivilligt var jag tvungen att bygga en äggkläckningsmaskin av det jag hade hemma när mitt kretskort brann av på min älskade King Suro (jag har beställt ett nytt men det tar tid att skeppa...)

Söndag morgon larmade maskinen och regleraystemet för temperaturen hade havererat.  Jag försökte lösa det genom att koppla en dimmer på den befintliga äggkläckningsmaskinen, dock var det väldigt svårt att få en temperatur som inte svängde så mycket.

Tiden var knapp och en söndag ute på landet är reservdelar inte direkt ett alternativ :/

Jag fick göra en Kajsa Varg, vad behövs:
- Rätt temperatur, något som kan hålla och reglera temperaturen,  så nära 37 grader som möjligt.
-Rätt fuktighet, brukar ligga på ganska bra nivå de första 17 dygnen,  så där har jag längre tid på mig att klura ut en reglering, men det kan jag lösa med blöta disktrasor om jag inte kommer på något lämpligare...

Då hämtade jag min värmematta för växterna och lindade den runt äggen men den orkade inte riktigt upp 37 grader, min källare är kall som den är och jag vill ogärna ställa äggkläckningsmaskinen i boningsdelen av huset då mina barn är väldigt nyfikna och klåfingriga...

Hemmabygget:
Jag hämtade in grislampan och kopplade den till termostaten som jag använder till min värmematta för odlingen...

Jag försökte hänga lampan på en höjd så att temperaturen under den hamnade så nära 37 grader som möjligt, då slipper lampan att slå på och av onödigt många gånger...

Som tur är står äggen i källaren för det blir ett himla disco när lampan slår på och av precis runt 37 grader... Det blev ett helt annat sorts experiment,  vi får se om det blir några kycklingar.

För att få rätt luftfuktighet har jag tänkt att spruta vatten på lite trasor sommar får lägga runt om, men det är först aktuellt de sista dagarna innan kläck. 

söndag 15 april 2018

Nu sår jag bondbönor...

Den kalla långa våren har gjort mig våghalsigare än någonsin!  Efter att min tomatplanta överlevde flera minusgrader har det kanske gått över styr...

Men vad är bättre än extremt tidig skörd av några primörer ? Det är värt en hel del exprimentering för att faktiskt hitta det som fungerar...


onsdag 11 april 2018

Att kläcka kycklingar från skickade ägg…


Nu har det blivit dags att kläcka fram nya kycklingar :) 

Jag vet att många har problem med postens hantering men då och då beställer jag ägg och kläcker, oftast går det faktiskt väldigt bra…
Först försöker jag bestämma vad det är jag ska komplettera min grupp med, oftast är det någon ny ras som jag fått för mig att jag behöver. Därefter gäller det att hitta äggen, ibland är det auktioner, ibland köp och säljsidor och andra gånger så frågar jag människor som lägger upp bilder på fina hönor.

När äggen kommer med posten är det noga att dom får ligga och vila någon dag innan dom hamnar i kläckaren. Jag brukar tvätta av dom och kläckaren med Virikon S, därefter placerar jag äggen med den spetsiga sidan neråt i kläckaren och låter kläckaren stå avstängd i minst ett dygn med äggen i.
Då mitt liv är en smula hektiskt brukar jag faktiskt försöka planera mina kläck till dagar då jag har lite mera tid. Jag tittar ut en långhelg och försöker få fram avelsägg så att jag kan få se kycklingarna kläckas under helgens första dag och lyfta ut dom i ladugården under helgens sista dag… Det tar ca 21 dagar, många säger att det tar 21 dagar men jag upplever ofta att det snarare tar 20-22 dagar, mina kommer lite då och då…

Nu kläckaren är laddad med ägg skickade från två olika ställen och det är bara att sätta igång den och vänta på kycklingarna, jag ska hålla er uppdaterade på resultatet och har lagt in några ägg från mina egna hönor för att jämföra med något... 

tisdag 10 april 2018

Tomatplantan överlevde -4

För några veckor sedan offrade jag en tomatplanta i tunnelväxthuset som jag bäddade ner under fiberduk, tillsammans med värmekabeln. Den verkade klara det ok första natten, då vi hade -9 men andra natten sjönk temperaturen till -12 och tomatplantan blev till en liten grön fläck…

Nu har vi haft betydligt mycket trevligare temperaturer så jag offrade en ny planta. Den här gången planterade jag ner den i bädden, istället för att som tidigare ställa den uppe på bädden. Värmekabeln ligger i jorden och jag har fortfarande värmen på.  När jag hade planterat ner plantan la jag fiberduk över och sen toppade jag med mitt tvåglasfönster som jag har för att hålla inne värmen på nätterna. Egentligen skulle det vara mycket effektivare att ha isolering som täcken, halm eller gammal isolering på plantorna på natten, men jag har alldeles för mycket för mig i livet för att hinna springa runt och stoppa om plantor på kvällarna, och sen dessutom släppa ut dom igen på morgonkvisten, så jag får nöja mig med att ha ett fönster med något sämre isoleringsförmåga…

Jag lämnade min fina lilla planta nedgrävd och nerbäddad. Natten bjöd på -5 grader och jag glömde helt bort min lilla planta dagen efter och det var först på eftermiddagen som jag fick för mig att gå ut och titta till den. När jag kom ner såg den helt oberörd ut, precis lika söt som när jag lämnade den, efter en natt med -5 grader! Det ska bli så spännande att se hur den tar sig jämfört med sina syskon som står kvar inne i den svala trygga källaren…om den nu överlever...



söndag 8 april 2018

Sådd av tomater rätt i varmbänken


Nu kunde jag inte vänta på våren längre så jag sådde tre krukor med tomater rakt ner i en av varmbänkarna... Nu när jag sitter här och är klok inser jag att det skulle varit bättre att peta ner fröna direkt i jorden, istället för att ställa dom uppepå, så jag går nog ner och gräver ner dom alldeles strax... Det ska bli spännande att se när dom gror och hur dom överlever...

torsdag 5 april 2018

Tomat i minusgrader med värmekabel del 2

Jag ställde ut en tomat i tunneln med en värmekabel under. Jag la fiberduk över.
Natt ett - 9 grader
Då såg tomaten ut såhär
Den har slokat lite men ser bara lite trött ut, senare på dagen repade den sig lite...
Därefter kom dödssmällen med -12 grader flera timmar i sträck... Sen förvandlats min tomatplantor till en liten grön hög i botten av förpackningen... Men skam den som ger sig, jag tänker offra en till om några dagar när det inte är kallare än -9, fortsättning följer!



söndag 1 april 2018

Offrar en tomatplanta och ställer den i varmbänken, -10 inatt...


Inatt var det - 10 grader men jag är faktiskt less på vintern nu. Nu är jag redo att gambla lite så jag kastade ut en söt liten planta i växthusets varmbänk. Varmbänken är täckt med fönster och ovanpå plantan la jag en fiberduk för att hålla den lite varm om tårna... Det ska bli så spännande att  se om det är en vissen kvist jag kommer ut till imorgon... Nån gång måste jag ju se hur varmt det blir i luften över varmbänken och i väntan på att jag lyckas köpa mig en rekordelig termometer så får jag väl prova med en stackars tomat, ryssen skickade Lajka, jag skickar ut bichy lob...