söndag 25 februari 2018

Såhär ser mina frösådda plantor ut när jag planterar om...

Jag brukar plantera om när det första riktiga bladparet har kommit.

Då är ju frågan, vad är ett "riktigt bladpar", följ med här så ska jag gå igenom plantans stadier :)

När tomaterna/chilin/paprikan/... tittar upp ur jorden kommer det två små blad, det ser ut som ovan





















Dom två bladen växer till sig och blir större under någon veckas tid.
Därefter kommer det ytterligare ett bladpar som du kan se på bilden, nu när det finns fyra blad brukar jag börja tycka att det är dags för första omplanteringen. 

Nu hamnar dom ofta i små fyrkantiga krukor för att det är mest praktiskt för mig att hantera dom så, botten på krukorna är ca 5x5 cm. 


fredag 23 februari 2018

Kycklinghörnan måste upp, nu är årets första kläck nära!

Här hemma står kläckaren full och jag inser att det är dags att sätta upp barnkammaren.
Här har jag skiljt det helt åt, kycklingarna får bo i ladugården medan hönsen bor i en sidolänga.



Jag har latat mig och har en plastbotten, som en ram, ovanpå den ställer jag en pallkrage.

Jag klär den med tidningspapper och därefter lägger jag i lite halm/pellets/mossa beroende på vad årstiden bjuder på.

Om det är sommar och varmt brukar jag lägga galler över och ha dubbla pallkragar men nu på vintern brukar jag istället lägga över några gamla fönster på större delen av ytan och så täcker jag bara en liten del med galler. Ovanför ett av fönsterna sätter jag min hederliga gamla värmelampa...

Jag vänjer mina kycklingar med att dricka ur nipplar direkt så jag brukar ha ett par kaninvattenbehållare på låg höjd som kycklingarna får picka vatten ur...


torsdag 22 februari 2018

Få mer ljus, helt gratis med speglar!

Som så många andra har jag byggt en förkultiveringsstation till mina växter.
För att maximera mängden ljus som når mina plantor ser jag till att så lite ljus som möjligt går till spillo.

Jag började att tänka på det ut ett klimatperspektiv då jag inser att mina ljus ramper faktiskt påverkar elräkningen, mer om vad det kostar med extra växtbelysning kan du läsa här.

Jag funderade på hur jag skulle kunna maximera ljuset och återanvända det och började skissa på en stor reflektor det hela slutade med att jag gick ut i ladugården och hämtade in alla gamla speglar som har ok reflektering. Sen har jag placerat dom under mina växter och ställer även upp ett par på sidorna, det blir lite bökigt att hantera, särskilt när plantorna är små och ljusrampen sitter nära speglarna, men jag ska utvärdera och se om jag tycker att jag får knubbigare plantor när jag överöser dom med ljus på detta sätt...


onsdag 21 februari 2018

Bresse som kombiras

De ljusa äggen är Bresse, det bruna är en gammal värphybrid som verkligen värper stora ägg, så de unga Bressarna har fin storlek på äggen! 




Jag håller på att jobba mig igenom ett gäng raser för att utvärdera vilka raser jag ska ha i längden...
Nu blev det dags för utvärdering av vit Bresse

Ägg
- Dom börjar värpa tidigt (v 20-25) och är relativt duktiga värpare, nästan ett ägg per dag.
- Dom är vilsna i sitt värpande, de är dom enda hönorna som inte uppskattar mina reden...
- Små ägg ganska länge, men så började dom ju värpa vansinnigt tidigt ,
- Ok värpare, betydligt mycket bättre än mina Sussex! Inte lika effektiva som hybriderna.
- Stora bruna ägg.

Kött
- Lätt att flå vid 6 månader, lite svårare att flå vid 9 månader.
- Växer förvånansvärt fort!
- Slaktvikt 1,45 kg vid 6 månader, 2,4 kg vid 9 månader.
- Fint, gott, ljust kött, med otroligt god köttsmak.


Sammanfattning 
Trevlig ras som har gett ett lite småblåst intryck. Hönorna är väldigt snälla men värper lite vilse när dom är unga. Tupparna har varit lägst i rang och i perioder sovit på golvet tillsammans med kycklingarna?!  Bra med kött och bra med ägg. Tråkigt med vita höns och tuppar, det är ju inte det roligaste man kan ha i livet... Väldigt hungriga men så har dom ju en slaktvikt som verkligen överträffat de andra raserna jag hunnit prova...
En ras som jag absolut kommer att överväga att ha som kombiras då jag tycker att dom klarar av de grundläggande egenskaperna jag vill ha dvs bra med ägg, stora slaktkroppar, växer snabbast av alla jag hittills haft, ok att handskas med och lätta att flå.


Här kan du läsa om Sussex som kombiras
Här kan du läsa om RIR som kombiras

tisdag 20 februari 2018

Så mycket kostar växtbelysningen att driva.



Såhär års syns det på mina elräkningar att jag har en hobby som väntar på att solen ska komma tillbaka. Under de "värsta" månaderna driver jag 10 stycken extra lysrörsarmaturer med 2-4 lysrör i varje armatur. Till en början sa min respektive glatt att det inte syntes på elräkningen (när jag bara hade någon enstaka armatur) numera låter vi bli att kommentera elräkningen såhär års :)

För att ge en riktlinje på vad det kostar att ha växtbelysning räknar jag på en "vanlig biltema armatur" med två stycken 36w lysrör.
(36+36)/1000* 1= 7,2 öre per timma.

Jag brukar ha mina tända 11h per dygn vilket ger en kostnad på knappt  80 öre per dag. En månads extrabelysning kostar alltså 24 kronor i månaden, klart värt för mig!

söndag 18 februari 2018

Fönstertomaterna blommar äntligen

Nu äntligen har jag fått mina första blommor på fönstettomaterna, det har tagit lite längre tid än vad jag trodde, men så måste jag erkänna att jag va en smula långsam på att plantera om dom.

Det finns stora fördelar med att så ett fåtal tomater lite tidigare, särskilt för mig som kan va en smula tankspridd,  det gör att jag kan utvärdera sådden och göra bättringar till årets riktigta sådd , det är roligare att misslyckas en smula med fyra tidiga tomatern att göra samma sak med 100 stycken.

Jag har återigen blivit påmind om hur viktigt det är att göda tidigt, jag måste göda mera och tidigare,  står det nu på en postit på väg ner i källaren :)

torsdag 15 februari 2018

Hur många tomatplantor ska man så..?

Nu sitter vi här och ska så tomater så det bubblar av grönska om några månader, men hur vet man egentligen hur många man ska så?

Jag brukar försöka klämma ner fem plantor per kvm jord. Det kan va några färre eller någon mer. Optimalt kanske är fyra plantor på en kvadratmeter men det tycker jag är lite snålt... 
Jag som har ca 13 meter i min tunnel som jag avsatt för tomater behöver då 13x5= 65 stycken plantor för växthuset. 

Därutöver måste jag räkna in amplarna, jag räknar med 1 ampel per meter, alltså 13 amplar. 
Då jag har några meter ner till växthuset och ogärna vill ha mina små barn där som plundrar allt vad dom kommer över på egen hand sätter jag alltid ett gäng tomater i krukor på altanen, en undanmanöver :) Jag brukar räkna med minst 6 kruktomater, här föredrar jag outdoor girl och black sweet cherry för att dom har så otroligt god smak och fångar mina barn :) 

Då har jag alltså 84 stycken tomter som jag med gott samvete kan driva fram... 


Kvadratmeter land x 5 + antal krukor + några extra om du är oroligt lagd => Så många fröer som ska ner i jorden nu :) 

Jag har även lekt med tanken att sätta ett gäng tomater på friland... För att lösa det brukar jag driva upp ca 10% fler tomater än vad jag bör... jag misstänker att jag kommer landa på ca 100 plantor för att det är ett jämt och fint tal... då kommer jag att ha en stor mängd med plantor som verkligen inte får plats i växthuset och vips så finns det tomater för landen utanför :) 


onsdag 14 februari 2018

Nu sår jag årets sparris

I år är jag lite senare än vad jag brukar vara men idag skedde det! Det är lite som om jag är beroende av att så sparris varje vårvinter, det är fjärde året som jag är igång och jag känner bara mersmak...
Jag stoppade ner ett gäng sparrisfrön i massor av olika krukor, säkert på tok för många...

Nu, år fyra har jag börjat lära mig ett och annat om att fröså sparris.


  1.  Fyll 2/3 av krukan med näringsrik planteringsjord och toppa den sista tredjedelen med såjord. - Då slipper du plantera om de små pinnarna allt för snart... 
  2. Sätt fröna med lite mellanrum, deras rötter slingar lätt ihop sig.
  3. Ställ sådden varm och håll fuktigt, låt dem gro.
  4. När fröna grott flyttar du sådden till en ljus och sval plats.

tisdag 13 februari 2018

Optimera platsen i växthuset

Mitt i ombyggnadskaoset... 
Då sommaren har varit lite si så där de senaste åren har växthuset blivit min viktigaste tillgång! 
Jag vill få in så mycket som möjligt på mina kvadrat, tidigare har jag nöjt mig med tomater och gurkor men nu trängs dom med bönor, tidiga bladgrönsaker, majs, ja allt möjligt pressar jag in! 


Måtten jag har på min tunnel är 8x3 meter. Föregående år hade jag en mittgång och en knapp meter bädd på varje sida av mittgången, det var inte tillräckligt bra för mig. Tanken när jag byggde bäddarna var att jag skulle ha gott om plats i gången och kunna komma in med skottkärran. Men hur ofta kör man in en skottkärra i växthuset mitt i sommaren?! 



Mitt system med en bredare mittgång blev ineffektivt då jag hade svårt att utnyttja utrymmet längst mot väggen, jag tillbringade mycket tid lutandes in i djungeln för att försöka nå och tjuva... 

I höstas byggde jag om det och har ca 60 cm bäddar på båda sidorna, sen har jag två smala gångar på ca 30 cm och en bred bädd i mitten på ca en meter. Bädden i mitten har ett uppehåll efter ca 5 m där jag kan korsa planteringen och gå över till den andra gången.

 
Jag har stora förhoppningar på att det här kommer att vara ett effektivare sätt att använda utrymmet, jag kommer att få in mer växter och tror även att jag utnyttjar höjden effektivare då jag kan odla även i mitten, där takhöjden är som högst :) 




torsdag 8 februari 2018

Den perfekta hönan är frigående - på halvtid

Jag har en underbar höna som är en blandning mellan silveruddsblå och CL. Hon flyger in och ut ur hönsgården helt på egen hand. Hon äter sin frukost, lägger sitt ägg, därefter tar hon en välförtjänt paus från hönsgården, hon lyfter nästan rakt upp och mellanlandar på vedbodstaket, därefter flyger hon ner på andra sidan. Hon går ute i några timmar och flyger in igen när hon saknar sina vänner... Hon kan lyfta över 2,5 m utan särskild ansats...Väldigt atletisk dam :)

Det finns inget som gör mig så glad i hönsväg som när blå-blixten (som hon heter, vi har Ninjatema på hönor födda -17) Hon har gjort såhär i ett drygt halvår och jag har sett räven stryka runt flera gånger men flå blixten har alltid suttit på sin pinne när kvällen har kommit...

Jag har funderat på vad det finns för smarta lösningar för att flera hönor ska kunna ta sig in och ut på egen hand, utan att rovdjuren gör det... 

lördag 3 februari 2018

Varmbänk med el...lite fusk men fungerar det?

Nu är det dags för ett litet test igen. Jag har som ni redan vet dragit igång en varmbänk med hönsgödsel som du kan läsa om här men nu blev jag sugen på att jämföra den med en varmbänk som drivs på el. Min varmbänk innehåller en 8 m lång värmekabel som jag grävt ner ca 3 cm, min tanke är att jag ska odla gröna blad och vill därför ha kabeln så ytligt som möjligt så jag inte värmer en massa jord... Men nu när jag tänker på det så kanske det skulle varit klokt att lagt på tegelsten eller dyl för att alstra värmen i?

Kabeln är nergrävd och har fått ligga och värma upp jorden ett par dagar. Den ligger på samma sätt som när jag gjorde varmbänken, jag har trätt en halv pallkrage runt kabelns jordyta och ovanpå har jag lagt ett fönster för att isolera lite... I det översta jordlagret strödde jag såjord och sen kunde jag inte hålla mig så jag strösslade med massa fröer... Nu hotar dom med att det ska bli -17 grader i nästa vecka och då är jag rädd för att eventuella fröer som hunnit gro får sig en rejäl törn... De som lever
får sen...

Det här med att använda el i odlingen känns ju inte helt PK egentligen, jag är en sån person som inte vill ta bilen till träningen för jag tycker att det motsätter sig själv... men nu ska jag prova det här och utvärdera, något måste jag nog göra för att stretcha min odlingssäsong och just nu är min kropp lite för trött för att släpa de oändliga mängderna hästbajs som behövs för att dra igång en varmbädd som håller i några månader...

Vad kostar då kalaset?
Kabeln slår på när temperaturen understiger 15 grader så jag får slita ur kontakten senare i vår så jag inte eldar för kråkorna hela våren... Min kabel drar 80 W. Snittpris över året är ca 1 kr per kWh så jag räknar på det elpriset, 80/1000* 1= 8 öre per timma. Jag kör den 24 h vilket ger 196 öre, låt oss säga 2 kronor per dygn i elkostnad för min värmekabel. Kan den leverera grönsaker för 60 kronor per månad nu nuder de kalla månaden så ger den stjäl för sin kostnad... Och om den inte gör det så kanske den ger min tillräckligt mycket odlarglädje för att få vara en del av mitt liv (läs en del av min elräkning) ändå :)

Nu har jag startat den här varmbänken nästan samtidigt som min hönsgödselvarmbänk, så nu ska ni få följa värmeutvecklingen och så ska jag jämföra resultaten av mina sådder i de två bänkarna :) 

fredag 2 februari 2018

Nya namnlappar - nytt försök att hålla ordning ända till september...

Det här med allt hålla ordning bland sådderna brukar gå jättebra för mig - de första veckorna... Vid första omplanteringen brukar ett fåtal tappa sina namnstickor, men då är jag alltid övertygad om att jag kommer att komma ihåg vilka det var och bestämmer mig glatt för att memorera dom...

Vid andra omplanteringen har jag ofta lite bråttom för då har det hunnit bli vansinnigt många plantor och väldigt intresserade barn som gärna hjälper till... Då byter några pinnar plats, andra tappas bort och helt plötsligt så har dom jag memorerade namnet på mångdubblats och jag har redan tappat bort vilka det var jag skulle komma ihåg från första början... Sen fortsätter det såhär... Helt ärligt kan jag säga att av över 130 uppdragna plantor förra året lyckades jag behålla namnlapparna på 34 stycken (jag räknade in dom när jag städade växthuset i höstas och skrattade åt mina hopplösa försök...)

Efter analys av mitt problem verkar jag ju ha större intresse och förmåga i början av såperioden och därefter går det utför... Jag måste alltså hitta ett system som kan fästas på plantan i ett tidigt skede... Så nu har jag små etiketter som till en början trycks ner i sådden enligt ovan och därefter ska dom hängas runt plantan, då dom är så små kommer jag att kunna trä dom runt en väldigt liten planta utan att den skadas eller tyngs ner.

Jag köpte mina på ebay, där jag köper massor av fiffiga saker till mina odlingar... (Vad ska jag ta mig till efter Brexit?!)

torsdag 1 februari 2018

Varmbänk med hönsgödsel

Jag längtar så efter våren, efter att kunna så utomhus och kunna skörda egna grönsaker, jag skulle vilja bo på en breddgrad där det inte va mörkt och kallt så här års...men nu är det som det är och det finns faktiskt lite man kan göra åt saken, en varmbänk är en av dom sakerna...

Att bygga en varmbänk innebär visst jobb och innan jag hade egna djur va nog det jobbigaste att frakta allt bajs... även fast jag älskar hästbajs (det här är ett känt citat här hemma och mina småbarn håller på att kikna av skratt när jag går runt och säger att jag älskar bajs)... Ja, hästbajs är magiskt men att frakta hästbajs i februari, kallt, smutsigt och allmänt geggigt i trädgården och i stallen... Det är faktiskt inte min favouritsyssla...

I år har jag tagit hönsbajs. Jag började med att gräva ur en av mina bäddar i tunnelväxthuset. Då det redan har fryst på ett antal gånger fick jag ligga på lur och gräva som en dåre de dagar då det tillfälligt tinade upp (efter att jag dessutom brutit mig igenom ett par cm tjäle, men med en vass spade och mycket vilja går det mesta...)

Därefter fyllde jag på med lager av hönsbajs och lager av löv/halmhack, den här blandningen lät jag bli ca 30 cm hög. För att öka på djupet trädde jag en halvpallkrage runt om och där ovanpå la jag några gamla fönster som (nästan) hade rätt mått. Jag har varit ute och spanat och ser att temperaturen ligger stadigt runt 7 grader. Jag har vattnat på lite vatten och hoppas på att det ska komma igång.

Direkt efter att jag vattnat med varmvattnet så hände det, sådjävulen satt på min axel och ropade ivrigt, "GÖR DET, SÅ NU!"  så jag råkade trycka ner ett gäng fröer direkt, jag vet, inte alls så smart på något sätt, men det gick av bara farten, ni vet sådjävulen, den är helt vansinnigt skoningslös i sina uppmaningar...