onsdag 27 december 2017

Våga byta fröer


Jag skulle vilja slå ett slag för fröbyten! Hans Alfredsson hade så rätt "Låt oss byta grejer med varandra"

I Sverige idag har vi väldigt hög skatt på utsäde för hobbyodlare. Svenska fröer är fånigt dyra jämfört med utländska fröer... Ofta är det bra fröer i Sverige, men det är lätt hänt att jag köper på mig massor av fröer som jag sedan inte använder allt av... oftast använder jag bara en väldigt liten del av dem...

Förra året "råkade" jag handla hem över 2000 morotsfröer... helt vansinnigt när man har ett morotsland på 10 kvm... Men då är det bara att byta bort dom... Dels är det alltid roligt att förgylla vardagen för nära och kära... Då och då tvingar jag min pappa att så något nytt genom att skicka med honom lite fröer och sedan ha täta förhör på hur just hans morötter tar sig :)

Det vettigaste sättet är dock kanske att byta bort dom, köp några säkra kort (eller ännu bättre, ta eget utsäde) hoppa sedan på en trevlig fröbytarkedja, det fungerar som ett kedjebrev, men när kedjan kommer till dig byter du fröer enligt reglerna för paketet och sedan postar du vidare till nästa på listan...
Vart hittar man då fröbyteskedjor? Gruppen, "Frörebellerna" på facebook är mitt bästa tips https://www.facebook.com/groups/rebellerna/?fref=nf
Eller varför inte starta en egen frökedja? Låt oss byta grejer med varandra! 


måndag 25 december 2017

Produktiva hönsraser

När jag skaffade höns var det för att jag lessnat på köttindustrin jag ville inte äta varken kött eller ägg där jag inte kände till bakgrunden... Därför blev fokus för mig att hönorna skulle lägga många ägg... Jag vet att inte alla har samma intresse som jag och har insett att det finns ett stort intresse för vackra "prydnadshöns", även jag har ett litet intresse för dessa men har tyvärr begränsat utrymme för individer som inte bidrar...

Dock har jag förvånats över hur få raser (eller snarare linjer hos de olika raserna) det finns som faktiskt värper många ägg och/eller ge kött, på ett effektivt sätt, och hur många raser det finns som verkar vara lite "si så där värpare/köttdjur"... Jag vet att det pågår ett idogt arbete med Silveruddsraserna, magiskt bra avelsarbete och att man även gör ett otroligt bevarande arbete med lantraserna! Men vad gör man egentligen med resten av raserna? Vilka avelsriktlinjer finns och hur följs dom? Hur gör hobby-höns-ägaren för att effektivt skilja producerande hönor från hönor som inte är lika effektiva i avelsarbetet och på så sätt avla fram höns som är producerande...

Jag inser att jag är ute på tunn is, för det existerar hönsraser som har ett värde för andra egenskaper än just goda värpare... Men borde inte även vackra hönor värpa många ägg per enhet köpefoder (för goda fodersökare som kan förse sig själva är ett undantag hos mig)?

Jag har förstått att vissa raser värper sin livs äggproduktion under längre tid och vissa under kortare tid och det är självklart en smaksak hur man vill ha det...

Hybrider och högvärpande raser lägger fler ägg under en kortare period, där har det skett ett tydligt avelsarbete med fokus på ägg, det är inte precis det jag efterfrågar nu...  Nu efterfrågar jag ett generellt avelsarbete, vi verkar vara väldigt många som har hobbyhöns och nu har jag börjat fundera på vad mitt ansvar är i det hela, vad ska jag göra för hönsrasernas skull?

Hur arbetar jag fram effektiva och friska hönor? Hur ska jag göra för att få tag på avelsägg från individer som faktiskt är goda värpare och eller snabbväxande... Kom gärna med tips!

lördag 23 december 2017

Julgåva - i år blev den traditionella sillen bytt mot ägg :)

Årets julgåva blir ägg istället för en gullig sill :)

Att få gå runt till vänner och grannar med en liten julhälsning är magiskt och att dom värpte så bra i år så att det blev några ägg vid varje stop gjorde iaf mig alldeles varm :)

Nu återstår det bara att ge hönsen en liten julgåva som tack för att dom redan börjat  värpa -  ett hemmagjort pickblock med med majs och brödsmulor ligger redo i kylen :)

fredag 22 december 2017

Januari - Såkalender



Nu närmar vi oss med stormsteg, för dig som inte redan har förberett dig på årets odlingar så är det dags att agera snart...

Vad sår jag då i januari?
Jo:
  • Chili 
  • Parika
  • Kronärtskocka
  • Physalis
  • Sparris

Är det fröer som du inte redan har hemma, så se till ha byta till dig/eller be tomten...
Då Sverige är ett långt land bör man fundera på när de sista frostnätterna äger rum i odlingszonen. Utgå från sista frostnatten och räkna bakåt, på hur lång tid din planta behöver för att växa till sig inomhus.

Fundera igenom om det är något mer du bör förbereda redan nu, ska såjord tas in på värme? Eller har du krukorna som du behöver för att så? Billiga tips på krukor och såkärl hittar du här.

Det är ett vanligt förekommande fenomen att man har på tok för mycket plantor inomhus, under ett par sena vårveckor då man väntar på värmen. Vissa anser att det är jobbigt, men hos mig är det ett tydligt vårtecken och varje planta gnistrar (iaf just i mina ögon).


tisdag 19 december 2017

Hur mycket kostar Bokashijorden jämfört med köpt jordförbättring?


Jag älskar att räkna på olika saker och har bestämt mig för att räknar på Bokashikostnaden. Det finns en startkostand som är själva hinken. Då man kan använda en helt vanlig "gratishink" från närmaste pizzabagare så struntar jag i att räkna med den kostnaden, skaffa den hinken som passar dig och ditt liv :) 

Det som behövs är Bokashi strö, iaf för att starta upp själva bakteriekulturen. När du väl har startat din Bokash kan du använda lakvattnet istället för Bokashiströ om du vill ha en billigare lösning, läs mer om hur man gör superbillig Bokashi med lakvatten. 

Jag har utgått från att jag behöver jordförbättra min odlingsjord varje år, det kan självklart göras på många olika sätt och jag har valt att jämföra Bokashi och köpt jordförbättring från Weibulls. 

Den köpta jordförbättringen kostar ca 28 kr per kvadratmeter medan Bokashi som är framtagen med Bokashiströ kostar ca 7 kr per kvadratmeter. 

I det här räkneexemplet har jag inte räknat med vilken vinst du gör med det näringsrika lakvattnet, bara det är en anledning till att ha Bokashi, amaryllisen på bilden är självklart vattnad med lakvatten :) 


För dig som är intresserad av hur jag räknat och tänkt så hoppas jag att det går att följa med här:

Åtgång av Bokashiströ per liter matavfall
För att räkna på kostnaden per liter Bokashi måste vi ta reda på mängden bokashiströ som går åt, enligt (en av marknadens) försäljare så är en matsked bokashiströ lämpligt per två liter köksavfall. 1 matsked bokashiströ väger 3 gram. 


Bokashiströ per  liter matavfall
Tillverkarnas rekommendation för vilken mängd Bokashiströ skiljer sig markant (en tillverkare rekommenderar upp till åtta gånger mer strö än den jag valde att räkna på.) Jag räknar på den som är billigast och jag har även själv använt den mängen och det fungerar bra :)
Hos försäljaren kan man läsa att två liter köksavfall kräver 1 matsked strö. En förpackning med 900 g Bokashiströ räcker till 600 liter köksavfall ( 37,5 hinkar). 


Jordförbättring av 1kvm land med Bokashi
Till en pallkrage där du ska ha näringskrävande grönsaker kan man gräva ner 2-3 hinkar, för att det ska bli lätt att räkna på säger vi 2,5 hinkar, alltså (16x2,5=40) 40 liter  Bokashi för att jordförbättra en yta på 1 kvm. 40 liter bokashi kräver 20 msk bokashiströ, 900 g kostar 100 kronor. Bokashiströkostnaden för 1 kvm är 6,7 kronor. 


Jordförbättring av 1kvm land med kogödsel och grönsaksgödsel (enl rekommendation från tillverkare)
Ett alternativ i jordförbättring är att man köper kogödsel från tex weibills, 70:- räcker till 3 kvm (70/3=23,3kr/kvm). Den bör kompletteras med grönsaksgödsel som kostar 120:- och räcker till 25 kvm (120/25= 4,8 kr/kvm). 23+4,8=27,8 kr/kvm.

Om du är osäker på om du ska börja med Bokashi så läs mer om Bokashi här.


måndag 18 december 2017

Boktips SKÖRD

Jag vill tipsa om en mycket bra bok. boken heter skörd. Den är skriven av Anette Dieng och Ingela Persson. Boken är perfekt för mig som vansinnig grönsaksodlare som inte har kontroll på vilken gröda som ska ge god skörd just denna gång.



Det jag gillar i boken är att den tar upp flera av de grönsakerna som jag älskar att odla, men är lite dålig på att ta tillvara på ett fiffigt sätt... Jag älskar till exempel rödkål men familjen tröttnar snabbt på min magiska rödkålssallad, då är det fint att kunna slå upp 15-25 nya recept och förslag. Merparten av dem är enkla och gör dom till smidiga tillbehör något som är helt perfekt i mitt liv då jag ofta vill ha ett antal olika grönsaksrätter på matbordet.

Låna boken Skörd på biblioteket och dröm dig bort till vårens och sommarens galna skördar, du vet när du helt plötsligt står där, men rädisor, eller ruccola så att du skulle kunna fylla ett halvt badkar, då hjälper boken Skörd dig med lite variation :)

Skörd

lördag 16 december 2017

Hur kommer man igång med Bokashi?

För mig är det alltid en liten tröskel att komma över när jag ska börja med något nytt. Med Bokashi bestod tröskeln till stor del av en ekonomisk inställning. Jag tyckte att startpaketet var lite dyrt med tanke på att jag kanske inte alls skulle gilla konceptet.
Under hela min uppväxt och under stora delat av den tid jag bott själv har vi haft en liten hink, typ yoghurthink stående på diskbänken. Den fick vi springa ut och tömma i komposten i tid och otid. Den blev full väldigt fort och drog till sig bananflugor om vi glömde den någon dag... Men jag var van vid det och tyckte att det va en bra lösning. 

Min respektive var däremot inte van vid att ständigt ha en hink med matrester på diskbänken och tyckte att det va lite äcklig.  När vi gjorde om köket fick vi möjlighet att välja en rejäl diskbänk där jag fick plats med ett stort kärl under. Jag googlade efter helt tättslutande hinkar,  gärna rektangulär som kunde passa under diskbänken.

Jag hade fått tips om Bokashi och hittade deras specialhinkar men tyckte återigen att det kändes både dyrt och lite ovant,  nästan äckligt att förvara matrester inne i huset i flera veckor... Jag läste på ordentligt och nästan allt jag läste var odelat positivt. Det som dessutom tilltalade mig var att alla pratade om vilken makalös näring Bokashijord blir, så jag köpte ett startkitt och sitter nu och pyser av förnöjsamhet över dess finess! På bilden ser du hur hinken passar i Ikeas skåp bredvid Ikeas "standard sorterings hinkar" det är säkert ingen slump, men det var ju precis det som fick mig att slå till, en luktfri hink som passar som handen i handsken bredvid en vanlig soptunna i en 60 cm bred skåpstomme.  

Jag har urskillningslöst stoppat ner allt möjligt i min hink, det blir lite för stora ben, några liter musselskal, hummer och kräftskal och såna saker tar lite längre tid men fortfarande galet mycket snabbare än min gamla varmkompost. I somras gjorde jag ett test där jag grävde ner hummerskal och två månader senare var det bara tunt fnöske kvar, magi :)

En av Bokashins stora fördelar för mig som äter mycket ekologiskt är att jag får dra fördel av mitt ekologiska val både när jag äter det och sen igen, några månader senare när jag får gödning av det som Bokashijord. Dessutom ser jag en stor fördel med att jag på kort tid kan förvandla mina gamla matrester och gammal uttjänt jord till ny, näringsrik jord.

Jag komposterar verkligen allt möjligt och mycket fisk och skaldjur, för mig är det helt ofattbart hur de kan ligga i en bokashihink i över en månad i rumsvärme utan att det luktar, men om jag slänger det i sopkorgen luktar det död om sopkorgen redan nästa morgon...

För mig har Bokashi varit ett lyft såväl för vår kompostering som för mina odlingar :) 

torsdag 14 december 2017

Såpyssla eller julpyssla?

Det är pysseltider, långa kvällar framför brasan men man behöver inte göra små tomtar, man kan planera och förbereda för vårens...
I januari petar jag ner de första fröna med längst utvecklingstid och tiden dit brukar gå galet fort... Så nu tänkte jag va ute i god tid och tänka till på vad det är jag behöver...
För att det ska bli billigt och enkelt finns det en hel del som man kan förbereda och samla på sig, alldeles gratis.

  • Gör egna förkultiveringskrukor av tidningspapper. 
  • Samla på dig några förpackningar att ställa förkultiveringskrukorna i, jag brukar hämta gamla godislådor gratis på närbutiken. 
  • Spara äggkartonger för frösådd.
  • Spara mjölkkartonger för omplantering.
  • Gör egna namnlappar till dina plantor av plastlocken från pepparkaksburken/glassen/bregottet (klipp dom i lagom stora bitar med en liten spets på ena sidan, och klipp i lagom stora bitar för att skriva på, jag brukar klippa i ca 8x0,5 cm)
  • Gör egna namnlappar av gamla persienner, bara att klippa av i lagom längd... 
  • I mina drömmar så har jag en lamineringsmaskin och förbereder alla tomatsorter med en laminerad lapp som jag kan fästa kring stjälken när den vuxit till sig, jag tror att min dröm kanske är någon annans verklighet, jag håller tummarna för det iaf ;)



måndag 11 december 2017

Äntligen kom den!

Är det som julskyltningen att den kommer tidigare och tidigare för varje år eller brukar den komma redan nu? Jag struntar i vilket och är istället jätteglad över att få frossa i årets nyheter och planera odlingsåret redan nu...

Stör ej - jag läser frökatalogen :)

söndag 10 december 2017

Tomaterna är omskolade...

Första omskolningen är gjord och jag ser en kraftig och riklig tillväxt framför mig i min s(p)åkula :)

Nu när jag är efterklok inser jag att det skulle varit omplanterade direkt i Bokashijord, men då den inte fanns upptinad vid omplanteringen blev det istället lite "vanlig" jord från landet...inte fy skam den heller, men jag inser att jag ska hotta upp den lite de kommande veckorna.

Man ska egentligen vänta på det första riktiga bladparet innan man skolar om första gången med det här med att odla och leva ett hektiskt liv är gör att det sällan blir precis som det ska i mitt liv. Allt som oftast är jag lite för sen och någon enstaka gång, som denna, är jag lite tidig...

Jag har en magisk odlingshylla med ändamålsenlig växtbelysning i källaren men med tre små barn som jag inte vill släpa med mig ner i källaren, och inte lämna ensamma uppe själv bestämde jag mig för att odlingsårets första plantor fick bo i kuvösen, i min respektives garderob, till lika kattvind så temperaturen är ganska trevlig... (och får plantorna tråkigt kan dom alltid pröva min respektives surfdräkter ) Inne i garderoben har jag knutit upp en armatur med T5 lysrör, den kör jag på timer med ca 12 timmars ljus (men lite mindre på helgerna då bäbis vaknar och sätter sig upp i sängen när lampan går igång, så när vi begår sovmorgon så får plantorna också sova).


De tomaterna jag har sått ska vara mycket tidiga och jag hoppas på en utvecklingstid på 70-80 dagar....


fredag 8 december 2017

En kladdfri, billig vattenlösning

Jag har haft problem med min vattenlösning till och från. Jag har provat flera olika vattenbehållare och har slutligen byggt en egen som faktiskt är toppentrevlig att handskas med!

Detta var viktigt för mig när jag konstruerade min vattenautomat: 

  • Den måste vara lätt att fylla på. Jag är inte jättestark och vill inte bära tungt i onödan. 
  • Den ska delvis finnas i min foderbod och delvis i hönshuset, hönsen måste kunna dricka inne i hönshuset och man måste kunna fylla på utan att behöva gå in till hönsen i hönshuset.
  • Den ska vara spillfri, jag är less på att bära in vatten som blir kladdigt som jag sedan får hälla ut. 
  • Flera hönor ska kunna dricka ur den samtidigt.
  • Det ska vara lätt att ta ut den för rengöring. 

Min lösning är en sluten plastdunk som fylls på på plats, med vattenkanna eller med slang direkt i hinken. Hönorna dricker ur nipplar undertill. Den står 2/3 in genom en nätvägg på en liten avsats som jag specialbyggt (vill man inte bygga kan man ställa den på en pall och låta nipplarna sticka ut, pallens ben sågas av så att vattenautomaten står på lagom höjd). Min står i ett litet fack, som gör att nipplarna sticker u ner, men den kan inte falla framåt då en regel håller emot den står så att 2/3 av behållaren sticker in i hönsens del av hönshuset. 1/3 av dunken sticker ut i foderförvaringsdelen. Där finns påfyllningslocket i dunken.

Jag köpte en plastdunk, jag valde 25 L avsedd för dricksvatten på den lokala järnaffären. Därefter köpte jag nipplar, finns både på ebay och i lokala butiker.

Dunken kostade ca 50 kronor, nipplarna betalade jag nog 15 kr för, borren hade jag hemma... Så den här toppenlösningen kostade 65:-

Därefter borrade jag ett gäng hål för nipplarna och skruvade dit dom. Jag var beredd på att behöva göra någon sorts tätning men det slutade tätt utan extra tätning...

När nipplarna väl var på plats byggde jag en liten avsats som dunken kan stå på. Jag har lyft ut den ett par gånger för rengöring, men till vardags står den där den står. Vattnet räcker lääääänge. Det kan ibland droppa någon droppe från hönornas näbb men det är droppar som går till spillo, inte liter som det har varit i mina tidigare lösningar som kladdat och geggat...

Jag behövde inte ens visa hönorna hur man skulle göra, dom var genast på de små röda nipplarna och pickade, nu visar dom snabbt nykomlingar hur man dricker...

En stor fördel är att hålet som man fyller på vatten i står utanför det område som hönsen har tillgång till, så en icke hönsvan person kan fylla på vatten utan att behöva komma för nära mina sociala hönor :)


onsdag 6 december 2017

Vilka grödor lämnar rådjuren ifred?



Många av oss sitter och planerar inför odlingsåret 2018, för att lyckas kanske vi måste anpassa oss lite efter våra förutsättningar.


Jag har haft stora problem med rådjur och för att dom ska minimera skadorna har jag försökt mig på
diverse olika knep... Det enklaste knepet är dock att odla sånt som dom inte tycker om...

Jag har under några år studerat rådjurens glupska aptit och försökt att utröna vad det är dom lämnar ifred...

I mina odlingar så har följande grödor klarat sig från de glupska rådjuren:

  • Sparris 
  • Viss sorts kål, särskilt tidigt på säsongen, under hösten bör man vara mer försiktig, då blir rådjuren hungrigare och hugger gärna in i det som finns kvar i landen.
  • Bondbönor
  • Lök
  • Morötter (dock så äter dom viss morotsblast och då drar dom upp morötterna) 
  • Rädisor kan klara sig i stor utsträckning, hos mig har ett fåtal gått åt. 


söndag 3 december 2017

Lite extraljus gav mera ägg

Efter att ha läst på om för och nackdelar med att ha extrabelysning bestämde jag mig för att det antagligen inte var annat än trevligt för hönsen att få lite extraljus en skum månad som denna. Jag är medveten om att hönsen behöver vila och har därför varit lite sparsam med belysningen. Belysningen tänds tidigt på morgonen och på så sätt drygar jag ut det långa mörkret med några fler timmars ljus.

Innan jag hade extrabelysning hade jag 1,5 bruna ägg per dag (ja, alltså inte ett halvt ägg utan två ena dagen och ett nästa, så snittet blev ungefär 1,5). Nu har jag haft extralampan på i snart två veckor och jag snittar på tre ägg per dag. Jag har inte haft ett grönt eller ett ljusbeigt ägg sen i början av oktober och nu, vips så verkar dom vara tillbaka :) Jag har alltså gjort ett helt ovetenskapligt experiment, där jag tror att  jag inte ändrat något annat än ljuset och så får jag fler ägg... Precis som vetenskapen bevisat många gånger innan denna men det va kul att själv få se hur lång tid tagit innan ljuset gett verkan...

En bieffekt är även att tupparna blivit väldigt aktiva galare, så snart blir det slakt igen...

fredag 1 december 2017

Sådjävulen har mig Julpynta eller så tomater?

Jag kunde faktiskt inte hålla mig längre efter idoga försök att inte stoppa ner frön i jorden måste jag nu erkänna mig besegrad av sådjävulen...

Odlingsåret 2018 har påbörjats och de första tomatfröna är i jorden.
Det är en sort som heter Linda, samt en rysk sort som bara har massa krumelurer som jag faktiskt inte kan få fram något vettigt av alls. Dock är det en tydlig bild på en planta i ett fönster samt har jag fått en ditkluddrad mening på baksidan som jag översatt till "växer bra inne, kan planteras hela året, även under höst." Så det måste jag ju se vad det blir av den...

Jag vet att det är alldeles för tidigt men jag skulle vilja ha några tomatplantor att byta ut adventsljusstakarna mot lagom i Januari och förhoppningsvis har dom tagit sig tills dess... Även fast dom ser otroligt ämliga ut just nu...


Jag vet att jag sagt att jag inte ska så så tidigt, men jag tror att jag har reviderat det något, dels för att det är trevligt att ha lite plantor redan tidig vår och dels för att jag tror att det kan va kul att ha plantor som är i lite olika skeden. Jag inser att det kommer att va trångt  i fönsterna i vår, men till saken hör att jag då kommer att ha tre nya fönster i syd läge, som är gigantiska? Detta måste ju firas med att fylla dom med soltörstande plantor i vår :)