onsdag 15 november 2017

Hur får du en färgsprakande äggkorg?

Bildresultat för maran eggs




Det finns så många olika färger på ägg...Några av oss tycker att en varierad äggkorg är riktig lycka...
Men vilka hönsraser ska man välja om man är på jakt efter en färgsprakande äggkorg? 


Det finns ett antal olika raser som värper olika färger. Vita ägg är antagligen det vanligaste och värps av tex Vit Leghorn, Sussex, Bresse och massa andra härliga raser.

Bruna ägg är också relativt vanligt och värps tex av brun leghorn, och hedemora.

Hedemora hönsen är en av många lantraser, där det pågår ett bevaringsarbete för att rädda utrotningshotade arter, söker du bruna ägg i olika nyanser fina lantraser med bevaringsvärde :)

Mörkbruna ägg är ovanligare och värps av vanligtvis av Maraner. Här finns det flera olika stammar och äggens mörka nyans varierar och analyseras enligt färgskalan till vänster. Om man får tag på en Maran som värper riktigt mörka ägg ska man känna sig lycklig... Vilken äggkorg blir inte glittrande om den förgylls med chokladbruna ägg? En annan fördel med dessa chokladbruna ägg är att dom resulterar i roliga mix-färger om de blandas med grönvärpare...




Grönvärpare, vilka är då det?
Silverudds blå och Isbar är två Silveruddsraser som antagligen är mest högavkastande hönsen om du vill ha många gröna ägg. Här finns ett viktigt bevaringsarbete som pågår då raserna är gamla kulturraser vilket gör att det finns ett bevaringsvärde. Om du är intresserad av gröna ägg så slår jag ett slag för Kulturraserna :)

Araucana brukar räknas till grönvärpare även om dom värper grön-turkosa ägg, ofta lite åt det blåa hållet. Det gör även CL. 

Ljusbeiga ägg kanske låter lite tråkigt men även de ger variation i äggkorgen. De värps av tex wayndotte och Playmontrock. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar